София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турските инвестиции в България са в размер на близо 1 млрд. евро

Данните са за последните 20 години

5 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Турските инвестиции в България са в размер на близо 1 млрд. евро за последните 20 години, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри, съвместно с министъра на търговията на Република Турция г-жа Рухсар Пекджан, Българо-турски бизнес форум в София. На събитието участие взеха близо 500 представители на компании от двете страни от секторите строителство, селскостопанство, туризъм, ИКТ и др, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Министърът на икономиката посочи, че за последните 10 години само по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 17 инвестиционни проекти на дружества, чийто капитал е собственост на турски компании. „Инвестициите по тези проекти възлизат на над 350 млн. евро и са разкрили над 2500 нови работни места“, допълни той.

Караниколов подчерта, че секторите автомобилна промишленост, машиностроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, предоставят широки възможности за коопериране между български и турски компании. „Успешни партньорства могат да бъдат реализирани и в области като хранително-вкусовата, химическата, текстилната, дървопреработвателната промишленост“, изтъкна икономическият министър.

По думите му Турция е неизменно сред водещите търговски партньори на България, а потенциалът за разширяване на двустранните отношения е изключително голям.

Министърът на търговията на Република Турция г-жа Рухсар Пекджан каза от своя страна, че ще продължи активната съвместна работа за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете държави.

По време на събитието двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство между Българска агенция за инвестиции и Invest in Turkey, който активно да подпомогне взаимодействието между двете организации относно привличане на инвестиции. По този начин ще се разшири правното основание, необходимо за активизиране на двустранното партньорство и ще се осигурят условия за стимулиране на бизнеса между двете страни. Целта е меморандумът да се превърне във важен механизъм за подкрепа на бизнеса и да доведе до нарастване на двустранните инвестиции.