София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турските власти претърсиха саудитското консулство в Истанбул

Майк Помпео пристигна в Рияд

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Екип от турски следователи и прокурори  претърсиха консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, с цел откриване на причината журналиста Джамал Хашоги да изчезне безследно. Безпрецедентният обиск продължи девет часа.

Турски представител заяви, че разследващите  са отнесли проби, включително от почвата в градината на консулството.
Това е последното място, където Хашоги е бил видян жив, преди да изчезне на 2 октомври. Турските власти предполагат, че той е бил убит в консулството и тялото му е било унищожено. 

Същевременно Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс" съобщиха, цитирайки неназовани източници, че Рияд подготвя доклад, в който признава, че Хашоги е бил убит неволно по време на разпит, но ще отрече, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е издал нареждането или е знаел за убийството.

Междувременно САЩ обмислят да наложат санкции на Рияд. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши със "сурово наказание", ако се установи, че Рияд е убил Кашоги, който живееше в САЩ и пишеше за вестник "Вашингтон пост".

Саудитска Арабия излезе с позиция и се закани да отговори на всички действия, предприети срещу арабската държава. Рияд предупреди, че ще има последствия за световната икономика. Ако САЩ наложат санкции на Рияд, това ще означава цената на един барел петрол ще скочи до 200 долара и Рияд ще позволи руска военна база в град Табук.
В момента един барел е около 80 долара.

Редица арабски държави подкрепиха кралството. Палестинските власти също подкрепиха Рияд.

Тръмп веднага реагира и изпрати спешно държавния секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия. Там Помпео трябва да разговаря с краля на страната Салман бин Абдулазиз относно изчезването на журналиста.