София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Твърдението на Русия за евреите вероятно е провокация, смята президентът

Според Радев, България е имала адекватна реакция в случая

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция“. С тези думи президентът на България Румен Радев коментира вчерашното изявление на руското Министерство на външните работи, че всъщност Русия е спасила българските евреи по време на Втората световна война. 

В отговор българското ведомство също взе позиция по случая с категоричното заявление, че не съветската армия, а българският народ е спасил българските евреи. В изявлението се подчерта, че не се омаловажава значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа. Изтъква се обаче, че „подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви“.

Припомняме, че на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел“.