София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Убедителна победа за Ердоган

Започва трансформацията на Турция

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Реджеп Тайип Ердоган запазва поста си, след като на провелите се вчера извънредни парламентарни и президентски избори в Турция спечели 53% от гласовете на сънародниците си. 
 
Късно снощи, след като резултатите станаха ясни новият-стар президент на страната се обърна към своите привърженици, заявявайки че „Турция е дала урок по демокрация на света.“
 
Основният опонент на Ердоган Мухарем Индже събра 31% от гласовете на избирателите. 
 
Бариерата от 10%  успя да прескочи и Партията на демократичните народи  Селахатин Демирташ.
 
Въпреки радостта на Ердоган и поддръжниците му,  време на самите избори напрежение не липсваше. Малко преди края на изборния ден в четири от турските провинции започна разследване  срещу 10-има чуждестранни граждани, представили се за наблюдатели на изборите. 
 
Отчитането на резултатите също се оказа повод за разногласия между водещата Партия на справедливостта и развитието и опозицията. Преброяването на гласовете от страна на опонентите на Ердоган показваше далеч по-малък процент в негова полза, когато той вече беше обявил победата си. Главният му съперник  Мухарем Индже все още не е обявил своето поражение. Очаква се и той да говори по-късно днес.
 
Българският министър-председател Бойко Борисов е поздравил в телефонен разговор  Ердоган за изборната победа, изразявайки увереност, че настоящата му победа ще доведе до стабилност и консолидиране на Турция.
 
Какви обаче са правомощията, които Ердоган спечели с изборите и какво ще означават промените за южната ни съседка?  
 
Първото нещо, което ще се случи в Турция е трансформацията на държавния апарат. С нея страната ще се превърна от парламентарна в президентска република.
 
Ердоган ще има право да назначава 12 от 15 съдии във Върховния съд, длъжността премиер отпада, вместо това той ще назначава вицепрезиденти.
Очаква се и създаване на нови държавни агенции и нови дирекции. 
По силата на новата система президентът има 2 мандата, което означава, че Ердоган може да управлява до 2028 г.
 
Както Ердоган, така и парламентът ще имат право да свикват предсрочни избори, но ако продължи съюза си с националистите на Девлет Бахчели (Партията на националистическото действие), това няма да се наложи, тъй като ще контролира и изпълнителната власт, и законодателната, и съдебната.
 
Всички тези правомощия, с които ще разполага Ердоган  предизвикаха много критики от  Европа, че новата турска система няма типичните за демокрациите механизми, на което президентът отговори, че страната е преминала още една проверка за демокрация.