София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Убежище, миграция и сигурност на границите

Основни теми на неформалния съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Убежището, миграционните процеси и сигурността на границите са трите основни теми,  дебатирани на състоялия се в София неформален съвет „Правосъдие и вътрешни работи“. Заявката за тях беше дадена от вътрешния министър Валентин Радев още преди откриване на форума в НДК, провеждащ се в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
„Акцентът, който очакваме в тези дебати е да усетим какво е мнението на колегите ни по това, което предлагаме - реформа в убежището, как да подобрим миграцията във външно и вътрешно измерение. “-посочи на влизане Радев.
 
Той допълни,  че форумът, предвид факта, че е неформален цели по-скоро да се усетят настроенията към българските предложения и изрази надежда за постигне на компромис по най-спорните теми.
 
Европейските комисари Димитрис Аврамопулос и Джулиан Кинг се присъединиха към министрите на вътрешните работи за обмяна на мнения по реформата на Общата европейска система за убежище и следващите стъпки за подсилване на външните граници на ЕС.