София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Убийството на Хашоги под съмнение

Американският конгрес търсят виновните за изчезването на журналиста

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съединените щати ще продължат да подкрепят Саудитска Арабия, дори ако престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е знаел за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това заяви Доналд Тръмп пред журналисти. Той подчерта, че не възнамерява да прекратява сключените търговски и военни договори с Рияд, защото от това най-много биха спечелили Русия и Китай.

Междувременно председателят на Комисията по външна политика в конгреса на САЩ, Робърт Коркър и старшият демократ на Комитета, който е и заместник-председател Робърт Менендес изпратиха писмо до американския президент Доналд Тръмп, в което настояват да се разбере има ли участие на наследствения Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Сенаторите отбелязваха, че на 10 октомври вече са изпратили писмо до американския лидер, в което са поискали да открият лицата, отговорни за изчезването на саудитския журналист, и при необходимост да се наложат санкции на всички, които са отговорни за това престъпление. Те подчертаха, че президентът трябва да докладва на комисията в рамките на три месеца. "В светлината на неотдавнашните събития, включително факта, че саудитските власти признаха, че техни служители са извършили убийството на Кашоги в консулството на страната в Истанбул, искаме да посочите във Вашия отговор дали принц Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на Кашоги. Очакваме да получим отговора Ви в рамките на 120 дни от първоначалната ни молба ", се казва в писмото.

По-рано повече от 20 сенатори от двете партии, включително членове на Комитета към Сената отговарящ за външната политика на САЩ, изпратиха писмо до американския президент Доналд Тръмп, като поискаха да се открият виновните за изчезването на Кашоги и, ако е необходимо да се наложат санкции като част от така наречения магнитски глобален акт правата на човека.