София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Учени преобърнаха интернета в електричество

Тези устройства могат да се произвеждат в големи мащаби

5 годиниТехнологии 16 Боряна Райчева

Американски учени обявиха, че са разработили антена, която може да превръща вълните на безжичния интернет в електричество и да помага за зареждане на устройства, съобщиха американски медии.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт смятат, че антената, създадена от тях, може може да улавя сигнала на локалните мрежи. Публикацията, достъпна на сайта на сп. Nature, е заявка за възможна - и обещаваща - алтернатива на батериите, отбелязва изданието за наука и технологии Futurism.

Технологията на т. нар. "ректена" не е нова, но за пръв път в Масачузетския технологичен институт е създадено устройство, което да може да създаде достатъчно електроенергия, за да има практическа полза от нея, отбелязват учените.

Според тях тези устройства могат да се произвеждат икономично в големи мащаби. Проектът може да преобрази обществото, защото с него може да се покрият големи площи. "Какво ще стане, ако можем да разработим електронни системи, с които да покрием мост или цяла магистрала или стените на офиса си? Измислихме нов начин да захранваме електронните системи на бъдещето - като събираме енергия от безжични мрежи по начин, който лесно се прилага на големи площи - за да направим "интелигентни" всички предмети наоколо," казва Томас Паласиос, работил по проекта, в прессъобщение, публикувано от института.