София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Учени вярват, че на Марс има живот

Според някои от тях това е единственият шанс човечеството да оцелее

6 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Възможен ли е животът на Марс или не? Този въпрос сякаш не само не губи своята актуалност с времето,  а се задава все по-настойчиво. Отговорите все още са противоречиви. Все пак, множество учени твърдят, че на червената планета има поне  най-прости форми на живот- микроскопични организми като едноклетъчните бактерии. Това вероятно за много от хората не звучи вълнуващо, но за изследователите би било невероятен успех, доказващ, че живот може да се зароди и да съществува и на други планети. 
Припомняме, че през 2015г. от НАСА обяви сензационната новина, че на Марс има вода. Извод, който вади от тъмни ивици, заснети по повърхността на планетата. По-късно обаче други изследователи опровергаха това като изтъкнаха, че става дума просто за по-тъмен пясък.
Наскоро руският космонавт Антон Шкаплеровобяви, че преди няколко години е открил извънземни бактерии върху външната обвивка на Международната космическа станция. Тези бактерии не са били налични върху корпуса на модула, когато той е бил изстрелван в Космоса. Това означава, че са дошли от открития Космос и са се закрепили по него.