София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ученици раздаваха безплатни прегръдки

Отбелязваме Световния ден на преградката

пропускане
5 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Ученици от  столичната Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А. С. Попов”  избраха да раздават безплатни прегръдки. Причината - на 21 януари отбелязваме Световният ден на прегръдката. Празникът датира от 1986 г., а произходът му е от Америка, но се чества в десетки други държави като Германия, Великобритания и Китай.
 
Тийнейджърите от софийската гимназия пък решили да се включат, за да разпространят добрата идея и у нас. В рамките на днешния ден всеки от тях успял да прегърне по около 100 души в столицата и така да им припомни, че всеки човек се нуждае от нежност. Пред "Нова телевизия" те разказаха повече за емоциите, които им е донесло начинанието, както и за реакциите на минувачите, получили безплатна прегръдка.
 
Всъщност, оказва се, че ползата от прегръдките и научно доказана. Според учените прегръдките оказват положително влияние върху здравето ни, успокояват нервната система, повишават нивото на хормона окситоцин, увеличават положителните емоции и понижават кръвното налягане. Особено полезни са и когато се чувстваме тревожни.
 
Казват още, че човек се нуждае от 4 прегръдки дневно, за да оцелее, 8, за да поддържа добрата си форма и 12, за да израства.
 
Всичко това дава на прегръдката правото да има свои специален ден Преди 33 г. пасторът от Америка Кевин Заборни създава Денят на прегръдката, като избира днешната дата, защото е точно по средата между Нова година и Свети Валентин – период, в който според него хората се чувстват най-нещастни  и необичани. Затова, ако все още не сте отбелязали  подобаващо днешния ден, потърсете бързо любим човек и му подарете спасителните четири прегръдки, а защо не и повече?!