София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Училище от Благоевград без прием за деца от ромски етнос

Самосезирана е Комисията за защита от дискриминация

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Училище в Благоевград заяви в социалните мрежи, че няма да приема първокласници от ромски произход от следващата учебна година. 9 ОУ „ Пейо Яворов“ - Благоевград предизвика негативни реакции във Facebook с официалното си изявление.

"Уведомяваме родителите на бъдещите първокласници от жк "Ален мак" и с. Изгрев, че продължаваме записването на първокласници. Записани ученици - 6. Свободни места - 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство."

Заради съобщението Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала. Докладът ще бъде обсъден в началото на следващата седмица.

Ръководството на училището излез с коментар:

„Девето основно училище е училището на жк "Ален мак" и приемно училище на закритото преди 30 години училище в с. Изгрев. Ние отстояваме и ще отстояваме твърдо позицията си да не превръщаме хубавото ни училище в сегрегирано. Изтритите публикации, коментирани от незапознати със ситуацията "правозащитници" и "толерантни“ родители от жк "Ален мак", няма да ни откажат от благородната кауза да спасим кварталното училище. Като са толкова толерантни към ромите защо подадоха заявления за записване на децата в други училища? Защо отидоха на заседание на Общинския съвет да искат отмяна на районирането? Защо отидоха на срещата с кмета да искат същото, за да не учат децата им с роми? Защо кметът на Община Благоевград утвърди Система за прием на ученици, в която определя 4 от 10 училища да записват ученици от Предел махала? Нашето поведение ли е дискриминационно? Девето основно училище е нашето училище, нашият живот. Ние обучаваме с любов нашите ученици - и ромски, и неромски. Но няма да формираме ромски паралелки. Пожелаваме успешна образователна интеграция на всички училища в Благоевград и благодарим за подкрепата на всички, които искат да се запази училището с една от най-добрите материални бази. Дори в момента извършваме ремонт на външната спортна площадка. Няма училище в града с два закрити физкултурни салона и училищен стол с топъл обяд, приготвен на място, със самостоятелни групи за целодневно обучение, специализирани кабинети,екип от специалисти по приобщаващо образование и висококвалифицирани учители. Елате и вижте!