София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Уди Алън иска 68 млн. долара обезщетение от "Амазон"

От компанията отказват да пуснат филма му

пропускане
5 годиниРазвлечение 17 Боряна Райчева

Американският режисьор Уди Алън съди "Амазон студиос" с твърдението, че заслужава да вземе поне 68 млн. долара като обезщетение за отказа им да разпространяват филма му "Дъждовен ден в Ню Йорк" и решението им да отменят напълно договора им за създаването на четири филма и тяхното разпространение, съобщи "Ройтерс".

83-годишният носител на "Оскар" обвинява компанията "Амазон" за това, че през юни миналата година е прекратила договора им заради повторната поява на твърденията, че през 1992 г. е насилвал осиновената си дъщеря Дилън Фароу.

"Амазон" се опитаха да оправдаят действията си, позовавайки се на неоснователните твърдения на една 25-годишна личност, но тези обвинения вече бяха добре известни на "Амазон" (и на обществото), преди да бъде сключен договорът с Алън", се казва в жалбата, която допълва, че това не дава основание на компанията да прекрати договора си.
От "Амазон студиос" все още не са коментирали случая.

Алън отдавна отрича обвиненията на Дилън Фароу и майка й Миа Фароу, която се е снимала в десетки негови филми и дълги години бе негов партньор. Режисьорът досега не е бил обвиняван официално в съда.
Делото му срещу компания е било заведено в Манхатън и идва, след като през последните две десетилетия филмите му не успяват да постигнат значителни печалби, отбелязва агенцията.

Алън има спечелени четири награди "Оскар", сред които за най-добър режисьор за "Ани Хол" от 1977 г., взел и отличието за най-добър филм. Редица актриси също са били награждавани от академията за ролите си в неговите филми през годините.

Някои актьори и актриси обаче споделиха, че съжаляват за участието си в проектите на Алън, след като обвиненията на Дилън Фароу наново предизвикаха вниманието на обществеността доста преди зората на #MeToo движението, започнало в края на 2017 г.

През юни миналата година компанията е съобщила в мейл, че не може да продължи бизнес отношенията си с Алън. Шест дни след това друг адвокат на "Амазон" пише отново в мейл, че подновените обвинения срещу режисьора, неговите собствени противоречиви коментари и нарастващият отказ на някои от топ актьорите да работят или да бъдат асоциирани с него са подкрепили това решение на компанията.

Според адвокатите на Алън обаче нито едно от изброените твърдения не оправдава отмяната на договора, като и двата мейла са били прикрепени към жалбата.