София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Удължиха срока за експлоатация на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй“ с 30 години

Цялата стойност на удължаването живота на 5 и 6 блок е 360 млн. евро

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

На официална среща в АЕЦ „Козлодуй“ бяха предадени заключителните отчетни документи по проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-ти блок на централата. Предавателният протокол бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералния директор на „Русатом Сервиз“ Евгений Салков, информира агенция „Фокус“.
След обследване на реактора, окончателните отчети констатират неговата работоспособност и възможността за продължаване на неговата експлоатация с 30 години. Срокът на експлоатация на 5-ти блок изтича през ноември 2017 година, но документите за удължаването му трябва да бъдат подадени 12 месеца по-рано. Срокът за подаване на тези документи е в края на този октомври. В момента се работи и по модернизацията на 6-ти блок. Цялата стойност на удължаването живота на двата блока е 360 млн. евро, като 120 млн. евро от тях ще бъдат използвани за увеличаване на мощността на двата реактора до 104%.
Срокът на експлоатация на 6-ти блок изтича през 2019 г., но в началото на годината бе подписан договор за продължаването му до 60 години в рамките на Българо-руската междуправителствена комисия. По думите на енергийният министър Теменужка Петкова запазването на капацитета на АЕЦ „Козлодуй“ ще гарантира устойчивостта на българската енергийна система.