София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Уейнрайт: С България имаме добро сътрудничество

Тероризмът и кибератаката не познават граници

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

За първи път след приемането на Лисабонския договор ще се приеме възможността върху организацията Европол да се осъществява парламентарен контрол. Тя разшири обема си от дейности и с личните данни, които разполага трябва да има гаранция да няма злоупотреба и затова е този парламентарен контрол. Тези неща не бяха приети на Естонското председателство и бяха оставени за София.Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов заяви, че Европол действително се е отворил към всички потенциални партньори.

„Можем да споделяме значима информация и да се правят правилни анализи със съответните препоръки. Убеден съм, че с това, което предстои да направи Европол в предстоящите години, ще може да гарантираме сигурността на ЕС и да боравим с много повече анализи“, заяви Цветанов.

Еврокомисарят на Съюзът за сигурност Джулиан Кинг добави, че под ръководството Роб Уейнрайт Европол е станал много по-силен.

„Миналата година 400 най-различни разследвания бяха проведени от Европол, най-вече в сферата на тероризма. Европол осигурява сигурността на гражданите на ЕС. Ще продължим да оказваме подкрепа“, заяви Кинг.

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви еврокомисар Мария-Габриел.

„Чрез учредяване и вътрешния правилник на съвместния орган за парламентарен контрол на Европол ясно показваме, че националните парламенти искаме да укрепим капацитетът на Европол, да подчертаем централната му роля в борбата с предизвикателствата – тероризъм и кибератаки“, коментира Габриел.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт обяви, че Европол подкрепя редица разследвания на високо равнище.

„ Подкрепяме полицейските органи в България. С тях имаме изключително добро сътрудничество. Наша цел е да се увеличи и обменът на информация, за да се разберем как еволюират заплахите през граница“, обяви шефът на Европол.

Той добави, че работят с партньори и извън ЕС.