София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Уейнрайт: Тероризмът в Европа не е приключил

Всички страни в Европа са застрашени

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Около 30 000 души в Европа са потенциално част от терористични общности, коментира пред bTV директорът на Европол Роб Уейнрайт. Той е на мнение, че всички страни в Европа са застрашени от тероризъм, а в това число и България.

Директорът на Европол уточни, че ситуацията с тези хора не е много ясна и не всички са подчинени на „Ислямска държава“, а просто са вдъхновени от нея.

Уейнрайт добави, че заплахите към страните в Европа са комплексни. Той заяви, че радикализираните групи в много държави са много активни - - има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави, коментира още директорът на Европол.

Това което направихме ние е засилване на капацитета ни и направихме по-трудна дейността на тези групи, заяви шефът на Европол.

Уейнрайт е на мнение, че тероризмът не е приключил.

Той коментира атентата в Сарафово преди години. Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Успяхме да постигнем много в разследването, каза Уейнрайт.