София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Уикилийкс свърза името на Хилари Клинтън с Ал Каида

Публикуваха скрииншотове от кореспонденция със съветника й

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съветникът на бившият американски секретар Хилари Клинтън Джейк Съливан й докладвал, че Ал Каида застава на страната на САЩ в Сирия. За това свидетелстват скрииншотове от личната поща на политика, публикувани в Уикилийкс.

„Ал Каида е наша страна в Сирия“, пише в писмото на Съливан, от 12-и февруари 2012 година

Така съветникът коментирал новината, че главатарят на групировката Айман аз Зауахири е призовал мюсюлманите от Близкия изток да помогнат на сирийската опозиция в борбата срещу президента на страната Башар Асад.

Ал Каида е една от най-влиятелните ултрарадикални терористични организации. Тя е отговорна за няколко терористични акта, в това число серия атаки от 11-и септември 2001 година в САЩ.

Не за първи път името на Хилари Клинтън се споменава във връзка с тази организация. Миналата година стана ясно, че заместник-председателят на предизборния й щаб Хуба Абедин, е работила в радикално ислямистко списание, в което беше написано, че САЩ сами са отговорни за атентата от 2001 година. Беше съобщено, че родителите на Абедин може би са свързани с Ал Каида и „Мюсюлмански братя“, но Държавният департамент отхвърли обвиненията.