София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Уикилийкс“ свърза подслушването на Тръмп с това на свои журналисти

Новият американски президент обвини администрацията на Обама

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Сайтът „Уикилийкс“ свърза възможното подслушване на предизборната кампания на Доналд Тръмп с шпионажа на журналисти, провел се по разпореждане на бившата американска администрация.

В събота Тръмп, който встъпи в длъжност на 20-и януари, написа в своя микроблог в Туитър, че е разбрал, че бившият към момента президент на САЩ Барак Обама, е подслушвал телефона му в месеца до изборите за президент на страната.

Тръмп сравни тази ситуация със знаменития скандал Уотъргейт от 1972 година, в резултат на което оставка подаде американският президент Ричард Никсън. В неделя Белият дом съобщи, че Тръмп иска конгресът на разследва ситуацията с подслушването.

"Подслушвал ли е Обама кампанията на Доналд Тръмп“? Такива са доказателствата, администрацията на Обама е шпионирала наши журналисти“, съобщи в Туитър сайтът за политически разкрития.

"Уикилийкс“ се позовава на своя публикация от 26-и януари 2015 година, в която се казва, че компанията „Гугъл“ е издала на властите на САЩ личните данни на трима журналисти на „Уикилийкс“: Сара Харисън, Джоузеф Фарел и Кристина Храфънсън.

Достъпът до данните на журналистите бил предоставен на 5-и април 2012 година, но самите журналисти са уведомени за това на 23-и декември 2014 година, след 32 месеца. Компанията „Гугъл“ потвърди, че й е било казано да не разгласява информацията за тези поръчки.