София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна и Канада подготвят споразумение за космическото пространство

Украйна и Канада с общ прект

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева


Космическите агенциии на Украйна и Канада планират да осигурят подписването на договор за сътрудничество в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели. Планира се документът да бъде подписан през октомври, в рамките на официалното посещение в Канада на украинския министър-председател Владимир Гроизман.

Днес от страна на двете държави завършва документацията и координацията на проекта, който се планира да бъде подписан в края на октомври на посещение в Канада на украинското правителство. В момента Украйна и Канада разработват планове за разширяване на перспективното партньорство на световния космически пазар.

Подготовката за подписването на документа има за цел да осигури развитието на сътрудничеството между украински и канадски компании в сектора на космическото пространството. Очаква се пълна гаранция за качеството на изпълнение на проекти и инициативи от взаимен интерес за научни, технически, промишлени и инвестиционни дейности на двете страни в тази сфера.