София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украйна иска официално разследване за знамето на ДНР на Шипка

Посланик Балтаджи го определи като позорна провокация

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Украинският посланик Микола Балтаджи поиска разследване на случая, при който група хора развяха знамето на международно непризнатата Донецка народна република по време на тържествата за годишнината от боевете на Шипка.

Знамето на т.нар. Донецка народна република беше развято точно при словата на официалните лица и влезе в кадър в репортажите от събитието.

„Аз съм дълбоко притеснен и възмутен от присъствието на знамето на терористичната и престъпна "ДНР" на Шипка. Считам това, наред с други неща, за поругаване на паметта на украинските войници и истинските опълченци, които донасят свобода на българската земя. Настоявам българските власти да разследват тази позорна провокация“, написа посланикът във ФБ профила на украинското посолство в България.

Донецката народна република и Луганската народна република се отцепиха от Украйна, след като Русия анексира Крим и на практика са извън контрола на властите в Киев. Отцепването стана с руска подкрепа, като при това сепаратистите водиха сражения с редовната украинска армия.

От началото на конфликта в Източна Украйна са загинали близо 10 000 души, ранените и пострадалите са в пъти повече.

Засега няма официална българска позиция по развятото знаме на ДНР, като единствено външната министърка Екатерина Захариева коментира в телевизионно интервю, че това е „много неприятно“.