Гледай
на живо

Украйна обвини Унгария в сепаратизъм

В Будапеща готвят протести заради малцинствата

Украйна обвини Унгария в сепаратизъм Украйна изпрати нота до Унгария, заради протестната акция "Самоопределение за Закарпатието", която с... thumbnail text

Украйна изпрати нота до Унгария, заради протестната акция "Самоопределение за Закарпатието", която се очаква да се проведе в Будапеща. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин подчерта, че страната му иска Унгария да се откаже от провеждането на акцията. "В противен случай, това ще означава, че унгарците подкрепят сепаратизма. Надявам се, че Унгария зачита териториалната цялост на Украйна", заяви Климкин.
Причината за напрежението между Украйна и Унгария, както и с някои други източно европейски страни е новият закон за образованието, приет от парламента в Киев. Този закон ограничава правата на националните малцинства, сред които и българското, да получават образование на родните си езици. Будапеща е най-силно засегната от този закон, тъй като унгарското малцинство в Украйна е най-голямото. Правителството на Виктор Орбан заплаши, че ако Киев не отмени закона, Унгария ще поиска от Европейския съюз да преразгледа договора с Украйна за асоцииране.