Гледай
на живо

Украйна спира действието на закона за образованието

Няма да пречим на унгарците да учат на своя език, обявиха от Киев

Украйна спира действието на закона за образованието Украйна няма да асимилира унгарските училища в страната, заяви министърът на образованието на страна... thumbnail text

Украйна няма да асимилира унгарските училища в страната, заяви министърът на образованието на страната Лилия Гриневич. Това напрактика означава, че Киев засега спира действието на закона за образованието, който предизвика острата реакция на съседните страни.

„Украйна ще се придържа към международните задълшжения, включително и в двустранните отношения с Унгария. Националните малцинства в страната имат право да се обучават на родните си езици на всички етапи от образованието си“, заяви Гринкевич.

Тази договорка бе постигната и на срещата на външния министър на Украйна Павел Климкин с министъра по човешките ресурси на Унгария Золтан Балог. Киев се съгласи, че Венецианската комисия трябва да излезе с изводи относно обучението на националните малцинства и едва след това Украйна можше да направи промени в него.

Унгарците са най-голямото национално малцинство в Украйна – около 300 000 души, и затова реакцията на Будапеща бе най-остра. Правителството на Виктор Орбан заплаши да суспендира договора между Европейския съюз и Киев за асоцииране, ако законът не бъде отменен.