София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Украйна започва процедура по оттегляне от ОНД

Порошенко прекратява разпоредби от Договора за приятелство с Русия

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко инструктира кабинета да започне процедурата за официалното оттегляне на страната от учредителните органи на ОНД /Общност на независимите държави/, съобщи РИА Новости.

Той заяви това на единадесетия форум за сигурност в Киев.

Порошенко предложи "най-накрая да затвори украинското представителство в съответните институции в Минск". Освен това, президентът инструктира да бъде инвентаризирана цялостната правна рамка, сключена от Украйна в рамките на ОНД, "за спазване на националните интереси".

Петро Порошенко също обеща да внесе в парламента проект за незабавното прекратяване на някои разпоредби на Договора за приятелство с Русия.
По думите му, параграфите на документа, които ще останат в сила, са тези, които отбелязват, че страните "зачитат териториалната цялост един на друг и потвърждават неприкосновеността на съществуващите граници между тях".

Според предидента на Украйна, това споразумение е несъвместимо с националните интереси на страната и реализацията на нейното "право на самозащита".
Общността на независимите държави включва 11 държави - всички постсъветски републики, с изключение на Грузия и трите балтийски страни, които се присъединиха към ЕС.

Киев през февруари 2014 г. отказа да продължи председателството си в ОНД. През март 2014 г. Съветът за национална сигурност и отбрана обяви, че Украйна възнамерява да се оттегли от участието си в ОНД, но оттогава страната не е подала официално заявление.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че нежеланието на Киев да сътрудничи в рамките на ОНД вреди на развитието на икономиката, социалната сфера и интересите на гражданите на страната.