София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Укрепването на яз. „Бели Искър“ – институциите си прехвърлят топката

Глоба грози и министър Нанков, заради липсата на действия по ремонта

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовир "Бели Искър" започва процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това стана ясно на специалната пресконференция в прокуратурата, посветена на техническото състояние на язовирите в страната.

Ремонтът на язовира все още не е започнал, въпреки отдавна констатирани проблеми. Отговорността за него се прехвърля между няколко институции, коментира заместник главният прокурор Ася Петрова. Затова и се е стигнало до писмото на главния прокурор до премиера с настояване държавата и общината да предприемат спешни мерки.

От своя страна Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров коментира казуса така: "Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. "Бели Искър". Кой е по-удобен за Прокурор от Областния управител, излъчен от ПП "АТАКА".

"Министър-председателят на Република България г-н Борисов резолира писмото от главния прокурор г-н Цацаров не до Областния управител на Софийска област, а до министрите на икономиката, на екологията, на регионалното развитие и до кмета на София, които да предприемат незабавни мерки и да изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин", обясни Тодоров.

Въпреки че яз. "Бели Искър" не е собственост на Софийска област, областният управител е готов да избере проект за укрепване на стената на язовира. Готов е и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получи подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него.

"Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното "измъкване" на редица министри, кметове и държавни служители като цяло", допълва Тодоров.

Язовир "Бели Искър" е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18 януари 2017г.

През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. "Бели Искър" на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община.

"Явно е, че концесионерът "Софийска вода" желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода - "Софийска вода", коментират от кабинета на областният управител.