София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Умъртвиха над 60 прасета заради африканската чума

Институциите предприемат мерки за ограничаване на заразата

5 годиниАгро 8 Боряна Райчева

Институциите са предприели всички мерки за борба срещу африканската чума по свинете. По данни на БАБХ в село Тутраканци са умъртвени 65 животни, като голяма част от тях не са регистрирани. Това съобщи министърът на земеделието, раните и горите Румен Порожанов след провеждането на областен координационен щаб във Варна във връзка с предприетите  мерки за ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.

Извършва се дезинфекция на местата с болни животни, а полицейски постове са поставени на входовете и изходите на селото. „В момента експертите взимат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона. Ако пробите там са отрицателни, няма да се пристъпва към евтаназиране на животни“, заяви министърът.

Още от вчера със съдействието на органите на МВР e ограничено придвижването и транспорта на домашни свине. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане.

Ще стартира своевременно и вземането на  проби в 10-километровата зона, уточни още министър Порожанов.

„Правим всичко възможно да се установи от къде е влязла заразата в  България. За съжаление много са начините, а именно чрез разпространение на продукти, чрез придвижване на  туристи, хора, животни, транспорт на фураж. Имаме обосновано съмнение, че заразяването в конкретната ферма в Тутраканци може да е станало с фураж, който се закупува през Констанца и се разпространява в България“, заяви още министърът.

Изпълнителният директор на  Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти. „Ако прасето показва признаци на заболяване,  да не се търси възможност да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринарна служба и това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение“ подчерта Илиев. Той призова стопаните, особено около зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, за да се намали опасността от разпространение на заболяването.