София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Унгария подкрепя България за Шенген

Това заяви Петер Сиярто на конференция за икономическо сътрудничество между двете страни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българската изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия  и българската агенция за инвестиции  се споразумяха за взаимопомощ  с  Унгарската национална търговска къща. Българският министър на икономиката Емил Караниколов и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто пък поставиха подписите си под протокола от първото заседание на междуправителствената комисия за сътрудничество в областта на икономиката.
Министър Караниколов заяви, че подписаните договори ще помогнат за задълбочаване на стопанския обмен между двете държави, който само за миналата година възлиза на 1 милиард и 300 милиона лева.
От своя страна, Петер Сиярто подчерта, че освен доброто икономическо сътрудничество, Унгария и България имат сходно мислене и по отношение на общите европейски ценности и особено по тези, свързани с мигрантска криза. 
Той посочи още, че двете държави мислят по сходен начин и по въпроса за диверсификацията на  природен газ.
По време на срещата, унгарският външен министър засегна и казуса с българското и унгарското малцинство в Украйна, като заяви, че България и Унгария ще обединят усилия и в тази посока и ще настояват Украйна да уважава правото на тези хора да учат на собствения си език. 
В края на среща Сиярто обеща и подкрепа за интеграционният процес в Македония.