София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Унгария се отказва да сменя времето

Парламентарна комисия одобри законопроект

7 годиниПолитика 33 Боряна Райчева

Унгарска парламентарна комисия одобри законопроект, предвиждащ Унгария да не сменя времето си на лятно и зимно, а да остане на лятно часово време през цялата година. Законопроектът бе внесен от депутата Лайош Кепли от крайнодясната партия "Йоббик".

Аргументите са, че ако Унгария запази през цялата година лятното часово време, това ще е добре за психическото здраве на унгарците и ще доведе до увеличаване на производителността.

Според Кепли, тъй като Унгария е в източния край на централноевропейската часова зона, в която са повечето страни от континентална Европа, ефектът от смяната на времето е по-неблагоприятен за Унгария, отколкото за останалите западни страни. Кепли каза също, че ако по-късно през деня има повече слънчева светлина, както е при лятното часово време, това ще е от полза за облекчаване на депресиите и за намаляване на самоубийствата.

Редица страни по света вече са се отказали от местенето на стрелките два пъти годишно. Сред тях са Русия, Турция, някои части на Австралия. В 153 страни по света, сред които Китай и Япония то пък никога не е въвеждано.

В България лятното часово време е въведено за първи път на 1 април 1979 година. В последно време има множество инициативи, които настояват времето да не се сменя и дори има внесен законопроект по този въпрос от независимия депутат Велизар Енчев.