София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Уникална за България операция в УМБАЛ „Св. Екатерина“

Мъж на 23 години със синдром на „лешникотрошачката“ беше успешно опериран

7 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

За пръв път в България екип от съдови хирурзи, ръководени от проф. Захариев в УМБАЛ „Св.Екатерина“ извършиха успешна реконструктивна операция на млад мъж с рядко срещания "синдром на лешникотрошачката“. 
 
23-годишният мъж постъпва в болницата с клинична изява на хематурия и силни болки в корема – оплаквания типични за тази рядка патология. Проведени са няколко необходими изследвания и лекарите са констатирали типичната находка за синдрома на лешникотрошачката.
 
„Предвид младата възраст на пациента предпочетохме да не прилагаме по несигурните в случая ендоваскуларни техники, а след разговор с младежа предпочетохме по ефективния в дългосрочен план оперативен метод за реваскуларизация (възстановяване на нормалното кръвообращение) на засегнатите кръвоносни съдове на левия бъбрек“ - коментираха от УМБАЛ „Св.Екатерина“
 
Оперативната интервенция е била извършена на 13-и февруари и е протекла по приетия лечебен план, като завършва успешно, без да се налага поставянето на изкуствени кръвоносни съдове. 
 
Болният млад мъж е в стабилно състояние и се възстановява в реанимационното отделение на болницата.