София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Управляващи и опозиция с обща позиция за мигрантите

Борисов сравни Нинова с Меркел

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията. Решението бе прието единодушно. Министерски съвет е задължен да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигрантите. Депутатите задължиха правителството да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на ЕС по въпросите за миграцита. Кабинетът трябва да предостави предложение на България за реформа на Дъблинския регламент, а срокът е до 30 септември. 

В Народно събрание бяха внесени две проекторешения - на ГЕРБ и на БСП. По искане на премиера беше дадена почивка, за да се обмислят предложенията. 

След разговорите на Председателския съвет на Народното събрание, председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова прочете изработеното решение.

Отново станахме свидетели на фокуса на парламентарната математика. От 132 регистрирани депутати гласувалите бяха 177.

А, преди да бъде взето решението за миграцията премиерът Бойко Борисов дойде на заседанието, за да участва в разискванията за въпросите за миграцията, по искане на БСП. Това доведе до нов сблъсък между управляващи и опозиция.

Премиерът Борисов категорично заяви, че ако БСП бяха останали още малко на власт, сега в България щеше да има 60 хил. мигранти и само БСП щяха да са виновни.