София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСКА БАЗА НА ГРАНИЦАТА НА УКРАЙНА

РУСКИ ВОЙСКИ И ВЪОРЪЖЕНИЕ СА СТРУПАНИ В РАЙОНА НА КУЗМИНСКИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Русия е започнала концентрация на войници, балистични ракети и танкова сила в района на Кузмински, на 50 км от границата на Украйна. Танковете и артилерията са с премахнати регистрационни номера. По униформите на военните също няма обозначения, но се смята, че са руски части. Русия категорично отрича своята намеса в кофликта в Източна Украйна.
Войниците твърдят, че са част от военни учения и нямат нищо общо с кампания в Донбас, където напрежението продължава да расте.
Военният командир на НАТО генерал Филип Брийдлав сподели съмненията си, че сепаратистите се възползват от влязлото през февруари в сила примирие, за да се прегрупират за нова атака.
Руското министерството на отбраната няма коментар по въпроса за струпването на военните части.
Оръжията включват множество ракетни установки "Ураган", танкове и самоходни оръдия. Това са всички видове оръжия, които са били използвани по време на конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и сепаратистите.
Военната техника в базата е близо три пъти повече, отколкото през март тази година.
В рамките на четири дни са били забелязани четири товарни влака превозващи войници и оръжия, пътуващи към гара в южната част на Русия, като най-малко два от тях са заминали за Кузмински.
Път, който свързва региона на Кузмински до украинската граница, наскоро е претърпял ремонт подготвящ го за тежкотоварни превозни средства.
Дестинацията е граничен контролно-пропускателен пункт в съседство с украинската област Луганск, която се намира под контрола на сепаратистите.