София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Условна присъда получи лекар, причинил смърт по непредпазливост

Наказание от 18 месеца „лишаване от свобода“, условно, наложи съдът в Сливен

6 годиниПравосъдие 17 Боряна Райчева

Съдът в Сливен наложи условно наказание в размер от 18 месеца „лишаване от свобода" на лекар, причинил смърт по непредпазливост. Изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок от 3 години, съобщават от обвинението, предаде „Сливен прес“.

Лекарят е подсъдим, че поради немарливо упражняване на лекарската професия, е нарушил правилата на Медицински стандарт, като не оказал своевременно качествена медицинска дейност и осъществил действия, които впоследствие водят до смъртта на 46-годишната Красимира от село Сотиря, общ. Сливен.

Лекарят не е извадил незабавно медицинското изделие троакар, за да провери причината за непълноценното му действие, а е продължил натиска, с което е наранил лявата обща хълбочна артерия, не е направил всичко необходимо за оперативното възстановяване на целостта на стената на артерията и е допуснал продължаване кръвозагубата от наранената артерия, в резултат на което от масивна кръвозагуба, довела до развитие на ДИК-синдром, жената е починала.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен е постановена след заседание, което е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие и може да бъде обжалванa пред Апелативен съд Бургас.