София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТЪТ „ПОСОКА:СЕМЕЙСТВО“

589 СА ИЗВЕДЕНИТЕ ДЕЦА ОТ ДОМОВЕ ЗА СОЦИАЛНИ ГРИЖИ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Успешно приключи стартиралият през 2011 година проект „Посока: Семейство“, финансиран от Европейския социален фонд. Ръководителят по проекта Анна Темелкова обясни, че сред основните цели, които работещите екипи постигнаха от старта на програмата до 2015 година са запознаване обществото с процеса на деинституционализация, извеждане на децата от социалните домове и създаване на механизми за превенция на изоставянето.
При първоначалното създаване на домовете за социални грижи тяхната цел е намаляване детската смъртност. В последствие тяхната роля се променя от лечебни заведения в социални домове, отглеждащи медицински здрави деца. Към 2014 година само 15 % от децата са здрави и без увреждания, като целта на участващите специалисти в проекта е постепенното преминаване от медицински модел на грижа, към такава в семейна среда.
Голям е процентът и на успешно изведените и настанени в приемни семейства деца. От общо осемте домове, участващи в програмата, 36 деца са настанени в центрове от семеен ти, а 92 от тях са върнати на биологичните им родители.