София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Усвояваме тука едни пари

Стипендиите за цигани просто ще бъдат изядени и изпити

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Някъде към 2000-ата година ми се обади Станимир Илчев. Той тогава още не знаеше, че ще стане депутат, а по-късно и председател на парламентарната група на НДСВ и работеше като пиар на Американския университет в Благоеврад.

Та обажда се и вика – тука имаме един журналистически курс за циганета, искаш ли да дойдеш да им кажеш това-онова.

Отидох. Хубави и умни деца. И едно от тях, Пепи Николов от Видин, вдига ръка и вика – господин Даскалов, текста като обърната пирамида ли трябва да го пишем или как?

Бре, да му се не види. Не знам какво е това обърната пирамида. Ако ми кажеш какво е обърната пирамида, ще ти кажа. Ами обърната пирамида е най-отгоре най-важното, а после подробностите, та да може редакторът да си отреже текста докъдето му трябва, обясни Пепи.

После Пепи си направи телевизия във Видин, „Рома тв“, и даже по едно време беше кандидат за евродепутат от БСП.

Та там на този семинар си харесах едно момиче от Монтана, Пепа и си я взех на работа във вестника. Пепа беше свършила местната езикова гимназия, знаеше хубаво немски и английски, но също и български, което в последно време е рядкост в българските медии и се вписа чудесно.

Докато не се обади старият циганин от Монтана и рече – Пепо, прибирай се, че ти откинах главата. Момичето изчезна и не го видях повече.

Веднъж, когато в едно радио разказах тази история, една ромска активистка щеше да ми издере очите. Отнасял съм се бил пренебрежително към циганите.

Не не се отнасям пренебрежително и мога да дам и други примери. Живял съм сред цигани и имам много приятели. Ама да не се увличам.

Сега гледам в обществото се разгоряла дискусия трябва ли да се дават стипендии от по 35 евро на циганета с успех 3,50. Мисля, че трябва да се дават на всички български деца, които имат материални трудности. Без значение дали са циганета, българчета, турчета, арменчета.

Но мисля също, че точно тези стипендии няма да свършат никаква работа. Просто едни хора ще усвоят едни пари, а стипендиите в по-голямата си част ще бъдат изпити и изядени.

За съжаление.

А пък някакви правозащитни чистофайници, които са виждали цигани само на картинка и когато се каже циганин, си представят Румян Русинов от „Отворено общество“, се възмущават, че българите не били щастливи от тези стипендии.

Ами няма от какво да са щастливи. Някакви професионални усвоявачи ще прилапат и частните, и държавните пари, както става не само в циганския сектор, а резултатът ще е нула.

И как да им обясниш, че не всичко е пари. Няма как. Те не го разбират.