София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Увеличаването на минималната пенсия ще ощети получаващите до 200 лева, смята КНСБ

Повишаване на възрастта за пенсиониране до 67 години ще взриви модела, каза Пламен Димитров

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Според КНСБ предложеният модел за увеличение на минималните пенсии би ощетил хората с 200 лв. пенсия. На пресконференция президентът на синдиката Пламен Димитров тази несправедливост може да бъде компенсирана с увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, което е и законово заложено.

Пламен Димитров беше категоричен, че от КНСБ не са против увеличението. По думите му всички пенсии трябва да бъдат свързани с приноса на човек към осигурителната система. Според него получаващите пенсия под прага на бедността трябва да бъдат подпомогнати. Това обаче да става през системата за социално подпомагане, която от КНСБ смятат, че трябва цялостно да се ревизира и да се въведе подоходен, но и имуществен критерий.

Синдикатът е против увеличаване на пенсионната възраст до 67 години. Според Пламен Димитров това ще разруши пенсионния модел и ще повиши социалното напрежение.