София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Увеличават приема в професионалните училища

Ще стимулират учениците с допълнителни стипендии

6 годиниОбразование 8 Боряна Райчева

Прогнозите за сериозен недостиг на работна сила налагат постепенно, всяка година с по малко, да се увеличава приемът в професионалните гимназии. Промяната няма да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна. Това обяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обясни че около 900 училища приемат деца в гимназиален етап, а в момента се определят паралелките на областно ниво.

„Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква квалификация, отколкото диплома. Наскоро едно проучване показа, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила“, каза министър Вълчев. По думите му, критично важно за икономиката на страната е да бъде увеличен приемът в паралелки за придобиване на професия.

Той е категоричен, че родителите и децата трябва да се включат по някакъв начин в професионално образование, тъй като то е загубило престижа си последните две-три десетилетия.

На пазара на труда – в едни и същи предприятия, по-вископлатени са позициите с професионално техническо образование,  отколкото позициите, които изискват висше образование. По думите на Красимир Вълчев, тази разлика ще расте в бъдеще, защото днешните предприятия изискват технологични умения.

В бъдеще се очаква да има голям недостиг във всички професии заради хората, които предстои да се пенсионират, обясни министърът на образованието и подчерта, че това поставя пред ведомството му предизвикателството задължително да се преструктурира приемът.

Като стимул за кандидатстване в професионални училища, ще бъдат предоставени допълнителни стипендии, посочи Вълчев.