София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Увеличават и стипендиите на учениците

Възнаграждение между 21 и 60 лева

6 годиниОбразование 14 Боряна Райчева

Месечните стипендии на учениците стават между 21 и 60 лева. Тези пари ще получават учащите след завършено основно образование.

За учениците в държавните и общинските училища правилата ще важат от началото на тази учебна година, а за обучаващите се в частните училища - от началото на втория учебен срок. Освен учениците в дневна и индивидуална форма на обучение, стипендии ще получават и тези в комбинирана форма. Право на стипендии ще имат и учениците, които се обучават чрез работа, чрез т. нар. дуална система, като тези средства ще са отделно от заплатите им.

Обучаващите се в частните училища вече също ще имат право на стипендии. 

Дава се възможност и на ученици със специални образователни потребности, които са завършили VII клас с удостоверение и са продължили обучението си в класовете от първи гимназиален етап, също да получават стипендии.

Учениците с трайни увреждания, както и тези с един или без родители, които получават стипендия поради тези обстоятелства, ще имат право да бъдат стимулирани и при постигнати образователни резултати. В случай на класиране и за тази стипендия, те ще имат право да получават половината от стойността.