София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ НА ЖЕНИТЕ

В МОМЕНТА ТЕ ПОЛУЧАВАТ 30% ПО-НИСКИ ПЕНСИИ ОТ МЪЖЕТЕ

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Шефът на НОИ Бисер Петков заяви, че пенсиите на жените ще се увеличат повече от мъжките с вдигането на възрастта за пенсия до 65 години и за двата пола. В момента жените получават с 30% по - ниски пенсии от мъжете, при възраст 65 години разликата ще е 15%. Причината е, че при мъжете увеличението на възрастта е с 14 месеца, докато за жените е 4 години и 2 месеца.

Петков заяви, че жените получават по – ниски пенсии, защото осигурителният им доход е по – нисък от този на мъжете, и имат по – малък стаж. През 2014 година средната пенсия на мъжете е била с около 30% по - висока от тази на жените. Ако приемем, че в бъдеще изравняването на възрастта ще доведе до
увеличаване на пенсиите на жените по - бързо от тези на мъжете, разликата ще се свие, но няма да изчезне. Друга причина е прекъсването в стажа, заради раждане и майчинство. Тези периоди се зачитат за осигурителен стаж, но не влияят върху индивидуалния им коефициент.
Новата формулата за изчисление на коефициента на месечна, а не на годишна база влиза в сила от 2019 година заедно с отпадането на трите години преди 1997 година. Тя ще отчита по - точно и равномерно приноса на всеки в осигурителната система. И тези предимства спрямо сегашното изчисляване ще са от полза и на двата пола.
Според Петков отпадането на възможността да се посочат три години стаж преди 1997 година ще улесни хората да упражняват правото си на пенсиониране. Данните след 1997 година са налични в регистъра на НОИ и човек ще може да ги получи само с подаване на заявление. Така хората няма да търсят УП-та от работодателите и при коректно подадена информация от тях, пенсията ще бъде отпускана много по – бързо. Той допълни още, че през 2019 година, когато е предвидено да влезе в сила тази мярка, периодът на осигуряване след 1997 година ще е 22 години. Това е повече от половината от искания стаж и пенсията наистина ще отразява приноса им към осигурителната система.
Тежестта на трите години в базата на общия осигурителен стаж намалява с всяка една година и към 2019 година тези три години ще бъдат само 11%. За повечето хора тази мярка ще е благоприятна и пенсията им без изчисляване на тези 3 година ще е по - голяма.
Неблагоприятно ще бъдат засегнати бъдещите пенсионери, които са имали осигуряване на много висок доход преди 1997 година, но по - голямата част от разчетите показват, че няма да има намаляване на новоотпуснатите пенсии.
За българите, напуснали страната преди 1997 година с право на пенсия за български стаж по силата на европейските регламенти, ще остане под някаква форма включването на осигурителния доход преди тази година за изчисляване на пенсията.