София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Уволнен шеф от МВР изхвърли всичките си ордени и отличия

Срещу него започва разследване заради сигнали от служители

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Полицейски шеф демонстративно изхвърли всичките си ордени и отличия, придобити през 25-те години труд в системата на МВР, пред централната на Министерството на вътрешните работи. Доскорошният директор на областната дирекция в Перник Валентин Бучински научава за своето освобождение, докато е в болница. Бучински, който е директор на полицията в Перник от 2015 година е разбрал, че половин месец след назначаването на служебното правителство се готви отстраняването му от поста.
По негови думи на 15-и февруари при него отиват двама от съветниците на служебния министър на вътрешните работи Огнян Герджиков и му казват, че срещу него има множество сигнали и те са длъжни да извършат проверка. 
„Предлагали са на колеги да пишат срещу мен. Колегите, които ми го докладваха това нещо, заявиха, че са отказали да пишат такива неща“ - коментира Валентин Бучински.
Служебният вътрешен министър Пламен Узунов издава заповед за остраняването му от длъжност на старши комисар, като със същата заповед срещу него започва и разследване заради сигнали от служители. Три дни след издаването на заповедта за уволнението на Бучински, трима служители на МВР му я връчват в болницата, където той е постъпил след нервен срив.
Служебният министър Пламен Узунов отказва коментар по случая пред медиите. Единственото, което изпращат от пресцентъра на МВР, е кратък отговор, в който се казва, че по случая е образувано дисциплинарно производство и че всеки коментар по темата би могъл да повлияе на обективното водене на разследването.