София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Уволнете посланика в Скопие. Веднага

Македонците "превеждат" Талев, посолството си трае

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Рипна Йосиф от Рапа, бутна доктора на четата, както беше той, с окървавени ръце и с острото кърваво ножче, бутна войводата и един от четниците там, надвеси се над Алексо викна, задушавайки се от гняв:

— Кажи бре, сърбин ли си или… Не ти ли стига бре!

Едва сега отговори Алексо, като че ли досега бе събирал сили, а и колко бяха вече неговите сили, та и гласът му се чу сякаш отдалеко:

— Българин… Българин съм…

Тази част от „Гласовете ви чувам“ на Димитър Талев разказва как посръбченият българин Йосиф дере жив Алексо от село Дупки, за да накара него и съселяните му да се обявят за сърби. Сигурен съм, че няма нормален българин, който да го е чел и да не е плакал.

Българската образователна система и българската държава призна Талев за писател в края на социализма, когато в училищата почна да се учи „Железният светилник“. В светлината на хуманизма и общочовешките ценности.

Но Талев е български писател. Никой не е слизал толкова дълбоко в българската душа колкото той.

И този велик български писател беше жестоко помакедончен от сърбоманите в Скопие. „Превели“ на „македонски“ „Железният светилник“, „Преспанските камбани“ и „Илинден“. Както твърди внукът на писателя, цели пасажи са изхвърлени и навсякъде българин е заменен с македонец.

Засега не им стигат куражът и наглостта да „преведат“ и „Гласовете ви чувам“. Как ще „преведат“ сцената, с която почнах, акълът не ми го побира.

Не се сърдя толкова на македонците. Те, дето се вика, се борят да се утвърдят като народ и нищо не им се види скандално.

Но България има в Македония дипломатически персонал като за велика сила. 15 души в посолството в Скопие плюс още трима в Генералното консулство в Битоля.

Т.нар. преводи са излезли през 2010 година. Те са грубо посегателство срещу българската национална памет, срещу нашата българска същност, срещу българската държава. Какво прави посолството в Скопие, ако не реагира на такива простотии?

Уведомило ли е външното министерство и правителството в София? Протестирало ли е, поне за авторски права, щото и те не били платени?

И ако е, защо не сме разбрали?

Шест години македонците се гаврят с Талев и с България, техни превъзходителства господа посланиците си траят.

Уволнение веднага. Да ходят да си спят в къщите. И да закриваме посолството в Скопие. Не ни трябва такова.

 

Още от Георги Даскалов в Евроком