София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Уволняват хижарите от Витоша, отказали достъп на измръзнал турист

Работещите в заслона празнували и се държали арогантно

пропускане
5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Млад мъж, тичал от София до Черни връх при -15 градуса, не бил допуснат в заслона, защото наемателите празнували в тесен семеен кръг. Кирил Радев тичал до Черни връх, за да посрещне 2019 г. заедно с приятелите си, които тръгнали от хижа Алеко.

Той пристигнал първи до заслона. След като приятелите му също достигнали хижата го намират вече в почти безпомощно състояние и треперещ - поведение, което интерпретират като начална фаза на хипотермия.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

Хората, работещи в заслона, оправдали отказа си с това, че вече празнуват и не искат някой друг да им се натрапва.
Компанията предварително е проверила дали заслонът ще е отворен на Нова година.

"И те ми казаха, че ще празнуват в семеен кръг, което аз го интерпретирах че ако се наложи някаква ситуация, горе има хора", добави Радев.

Предположението му обаче се оказва грешно, а хората вътре не само не помагат, а по думите му дори се държат арогантно. На опитите да влязат вътре, защото Кирил е в тежко състояние, жена отговаря да си представят, че вътре няма никой.

Ирина и Чавдар Евтимови, които стопанисват чайната, признават, че не преценили правилно състоянието на Кирил. Било им омръзнало от парадиране и демонстрации в планината.

"Това се случва всяка божа вечер, почна да става някаква мода всеки идва да демонстрира екипировката си. На Коледа имаше хора които си пиеха и си пушеха. Ние живеем там, все пак сигурно се предполага, че и ние искаме да прекараме Нова година в наша си обстановка, без да ни се натрапва някой", сподели Ирина.

Приятелите на Кирил се обаждат на спасителната служба и чак тогава той е пуснат в заслона, докато дойдат спасителите.

Кирил бил по къси панталони, защото тренира телесно закаляване. Надявал се е, че със стигането до заслон Черни връх ще има къде да се стопли.

„Ако съм считал, че има и един процент вероятност да не вляза и да не се стопля в хижата със сигурност щях да планирам цялото начинание по един по различен начин“, споделя Кирил Радев.

Той тренира дисциплини за издържливост, полумаратони, маратони, високопланински ултрамаратони, триатлон и други. Кирил тренира по метода на Вим Хоф с дихателни практики и излагане на студ от половин година всеки ден - студени душове, студени бани, тичане в студа без горно облекло и други. Вложил стотици часове в четене, учене и прилагане на метода.

Според директора на Планинска спасителна служба - Емил Нешев обаче маратонки и шорти са недопустима екипировка. Тежки условия – -10 градуса, гъста мъгла, вятър, и успяват да стигнат, където е бедстващият и да му окажат лекарска помощ. Хипотермия имаше, Слава Богу не беше в тежка фаза, имаше и ниско ниво на кръвна захар. Екипировката беше крайно недостатъчна, екипировка, с която да ходиш на фитнес”. допълни Нешев.

Представител на Българския туристически съюз заяви, че хората, които стопанисват заслона на Витоша, до който беше отказан достъп на измръзнал човек, ще бъдат уволнени. „Ще предложа смяна на управляващите на този обект", обяви той.

Българският туристически съюз има правилник за хижната дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, допълниха от съюза.