София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В 7 от 31 продукта у нас и в Западна Европа има разлика

Различен е съставът, обявен на етикета

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В общо 7 от 31 продукта у нас и в Западна Европа има разлика в състава, обявен на етикета. Това установи изследването, направено от БАБХ проверяващо за двоен стандарт в храните, обяви началникът на отдел в дирекция „Контрол на храните“ Александрина Борисова.

Отклонения са били установени при соковете, детските храни, месните продукти и шоколадът. При соковете е установено, че на етикетите в Германия е обозначено, че се слага захар, а у нас фруктозо-глюкозен сироп. В детските храни е установена разлика в количеството протеин при бебшките пюрета.

В месните продукти и колбасите не е установена замяна с друг вид месо от обявеното, нито влагане на соеви протеини. При шоколадовите изделия съставът на какаото от 30 % на етикета у нас, при тестване е установено, че процентът е 38.

Продуктите са еднакво разпространени на пазара у нас и в Западна Европа и са най-консумирани от българското население.

По време на анализа се гледа първо външен вид, опаковка, разрезна повърхност, конситенция, цвят, вкус, мирис. При млечните продукти се проверява и цветът на саламурата, която е към млечния продукт.

Една от установените разлики е била именно в тази група продукти. Сирене, предлагано в Германия е имало по-осезаем вкус на мляко и по-жълт цвят според експертите, а това внесено у нас е било по-бяло на цвят и с по-слаб вкус на мляко.

Физикохимичните изпитвания са проведени на територията на пет лаборатории в страната. При тях е проверявано водното съдържание, маслеността, протеин, енергийно съдържание, различни видове подсладители и консерванти.