В 7 от 31 продукта у нас и в Западна Европа има разлика
Различен е съставът, обявен на етикета
В общо 7 от 31 продукта у нас и в Западна Европа има разлика в състава, обявен на етикета. Това установи изследването, направено от БАБХ проверяващо за двоен стандарт в храните, обяви началникът на отдел в дирекция „Контрол на храните“ Александрина Борисова.
Отклонения са били установени при соковете, детските храни, месните продукти и шоколадът. При соковете е установено, че на етикетите в Германия е обозначено, че се слага захар, а у нас фруктозо-глюкозен сироп. В детските храни е установена разлика в количеството протеин при бебшките пюрета.
В месните продукти и колбасите не е установена замяна с друг вид месо от обявеното, нито влагане на соеви протеини. При шоколадовите изделия съставът на какаото от 30 % на етикета у нас, при тестване е установено, че процентът е 38.
Продуктите са еднакво разпространени на пазара у нас и в Западна Европа и са най-консумирани от българското население.
По време на анализа се гледа първо външен вид, опаковка, разрезна повърхност, конситенция, цвят, вкус, мирис. При млечните продукти се проверява и цветът на саламурата, която е към млечния продукт.
Една от установените разлики е била именно в тази група продукти. Сирене, предлагано в Германия е имало по-осезаем вкус на мляко и по-жълт цвят според експертите, а това внесено у нас е било по-бяло на цвят и с по-слаб вкус на мляко.
Физикохимичните изпитвания са проведени на територията на пет лаборатории в страната. При тях е проверявано водното съдържание, маслеността, протеин, енергийно съдържание, различни видове подсладители и консерванти.