София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В битка срещу монопола „Топлофикация“: Епизод – пореден

Протест срещу сградната инасталация в София

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Жителите на град София излязоха днес следобяд на протест срещу "Топлофикация" и по-конкретно срещу задължителната досега „сградна инсталация“ и неправомерните действия на частните съдебни изпълнители. Общото негодувание на столичани е свързано с таксата, която топлинното дружество изисква от живущите в столицата, независимо от факта, че не са негови клиенти.
Протестиращите развяха български знамена и споделиха, че това не е акт на недоволство само по повод конкретния въпрос, върху който омбудсманът Мая Манолова работи активно през последните месеци, а срещу беззаконието и монопола в България, които по думите на гражданите „изсмукват“ средствата на обикновения човек.
На 28 септември организаторите на протеста споделиха в студиото на предаване „Делници“ по телевизия „Евроком“ подробности относно законовото основание на негодуванието на столичани и по-конкретно относно противоречието му два закона– ЗЗП и закона за Енергетиката. Според чл. 62 от Закона за потребителите за непоръчаните стоки, „ако не си поръчал нещо, не го плащаш“.
Протестът срещу Топлофикация предшестваше заседание на ВКС по искане на омбудсмана.
Основанието за искането ми е противоречива практика съдилищата при прилагането на разпоредбите, свързани с доставката на топлинна енергия за битови нужди, коментира омбудсманът Мая Манолова по време на заседанието.
След като изслуша всички страни, Общото събрание на гражданската колегия на ВКС се оттегли на съвещание, а срокът за постановяването на тълкувателното решение, от дата на отправянето на въпроса, е 3-месечен.