София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В „Бояна“ дишат най-мръсен въздух

Столична община бори фините прохови частици с 30 печки на пелети

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Най-високото ниво на фини прахови частици е измерено в столичния квартал „Бояна“. Това са показали данните на мобилната станция, с която от министерството на околната среда и водите са извършили извънредна проверка за замерване на  атмосферния въздух в четири софийски района в периода 13-20 ноември. Два от замерваните райони са били с ТЕЦ отопление, един с отопление на твърдо гориво - кв. „Бояна“, и един типичен транспортен район - около паметника на света София в центъра на столицата.
Според министъра на околната среда и водите  резултатите от изследването идват да потвърдят за пореден път, че основен замърсител на въздуха  е битовото отопление с твърдо гориво, което ясно си личи от  нивата на фините прахови частици за същия период в Студентски град, който се отоплява с ТЕЦ. От Столична община вече имат решение и за това.
Освен това, Столична община ще извърши законодателни промени с цел да се регламентират качествата на всички горива за битово отопление, които се предлат.
Министър Димов посочи пък, че се наблюдава положителна промяна в качеството на столичния въздух.  През 2014 г. само в една от измерваните станции стойностите на замърсяване са били по-ниски от нормите, докато през 2016 г. почти всички станции са под нормата за средногодишни емисии на фини прахови частици. Това обаче не означава, че проблемът е разрешен, допълни той посочи, че ръководеното от него министерство ще продължава да работи активно в тази посока.
Силно засегнати от проблема остават и  градове  като Видин, Монтана и Горна Оряховица посочи още Димов, но  и подчерта, че тенденциите все пак са положителни, като активно се работи по-въпроса. Промяната обаче е плод на продължителни усилия и няма как да се случи за една нощ, завърши той.