София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Брюксел обсъждат членството на Македония в НАТО

Очакват Скопие да приложи споразумението за името на страната

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Последната среща за тази година, на ниво външни министри на 29 държави от НАТО, ще се проведе днес и утре в Брюксел. Фокусът на разговорите ще бъде върху ситуацията около американските обвинения срещу Русия и по-конкретно нарушението на Москва на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие. Също така министрите ще дискутират операция на НАТО в Афганистан, както и сътрудничеството на Алианса с Украйна и Грузия в контекста на инцидента между военните кораби на Украйна и Русия в Керченския пролив.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че в сряда, по време на обсъждането на темата за Западните Балкани, министрите ще разгледат присъединителния процес на Македония, както и годишният план за действие за Босна и Херцеговина, съобщи ТАСС.

"Веднага щом договорът за името бъде приложен, сме готови да подпишем присъединителния протокол за Скопие. Надявам се, че Скопие ще използва тази възможност да се присъедини към НАТО. Ние сме готови да ги поздравим като 30-а членка“, заяви Столтенберг.

Той добави, че след подписването на присъединителния протокол, македонското правителство ще започне да присъства на министерските срещи на Алианса. За Брюксел е заминал външният министър на Македония Никола Димитров, в чийто дневен ред са няколко двустранни срещи.