София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Брюксел официално откриха българското европредседателство

Речи произнесоха президентът и премиерът на България

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Снощи в Брюксел се състоя официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Програмата започна с приветствено слово на министър  Лиляна Павлова и концерт в центъра за изящни изкуства БОЗАР.

"България е единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство." , каза в словото си министър Павлова.

В началото на концерта речи произнесоха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят на България увери гостите, че страната ни е готова да се обърне към предизвикателствата пред Съюза.

Президентът Румен Радев призова Европа да бъде разбираема, за да й вярват хората. "Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни." - каза Радев.

Софийската филхармония представи произведения от българската класика и фолклор и от европейската класическа музика.

Световноизвестното сопрано Соня Йончева се присъедини към събитието и пожела на гостите "Наздраве" с чаша българско вино от тракийските земи.