София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В ЕС въртим стрелките през лятото и зимата поне до 2021 г.

Държавите в Общността не могат да се справят с промяната по-скоро

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Спирането на въртенето на часовниковите стрелки с час назад или напред  съответно през лятото и зимата в Европейският съюз ще се случи не по-рано от 2021-ва година. Това заяви днес австрийският министър на транспорта Норберт Хофер, чието държава в момента е  ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

Началната дата, която е с две години по-късна от предложената през септември от Европейската комисия, ще даде повече време на страните- членки да се подготвят, обясни още Хофер.

Ускореният график,  предвиждан по-рано, беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои държави предупредиха, че  няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области като въздушния транспорт например.

Припомняме, че Европейската комисия предложи на страните- членки да се откажат от преминаването от зимно към лятно часово време след онлайн анкета в целия ЕС. Според  резултатите в нея,  84% от включилите, се подкрепят идеята. За да стане това обаче, държавите и Европейският парламент трябва да одобрят окончателно предложението.

Всяка страна-членка трябва да реши за себе си дали да остане с лятно часово време, одобрено от мнозинството европейци или да предпочете зимното такова.

Допитване по въпроса  в Интернет беше проведено и в България. Според резултатите от него, обявени в началото на октомври, 48% от българите предпочитат у нас да се въведе за постоянно зимното часово време, а 38% от сънародниците ни предпочитат лятното.