Гледай
на живо

В Георги Дамяново пият вода с арсен

Жителите на селото на протест

Жителите на Георги Дамяново излязоха на протест заради замърсяването и поскъпването на цената на водата.
От 1 септември е в сила сериозно увеличение - вместо 76 стотинки за кубик, ВиК дружеството вече иска по 1,60 лева. Това е 108 % поскъпване на водата, която в добавка има и арсен, възмутяват се местните.

В края на август замервания на РЗИ са показали стойности на токсичния арсен, които превишават трикратно нормата. Според хората от Георги Дамяново проблемът е от над 20 години, но властите винаги са прикривали замърсяването. Освен увеличените стойности на арсен, при дъжд от чешмите на хората тече кал с неприятна миризма. Затова и водата не се ползва за пиене, а често - дори и за миене.

При тази ситуация жителите на село Георги Дамяново и другите населени места в близост недоумяват защо цената на водоподаването се вдига - в общината няма нито помпени, нито пречиствателни станции.
Имат и сериозни съмнения, че с водоноски им доставят същата заразена с арсен вода, в която просто се добавят големи количества хлор.

От ВиК дружеството отказват коментар. Те се позовават на това, че цената е съгласувана с държавния регулатор, а централният водоизточник се дезинфекцира.

Жителите на Георги Дамяново готвят подписка до президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова.