София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Испания арестуваха трима мъже, заподозрени в тероризъм

Единият е имал връзка с бунтовници от ИДИЛ

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Полицията в Испания задържа в Мадрид трима души, заподозрени в терористична дейност, в това число и член на терористичната организация ИДИЛ, съобщи вътрешното министерство в страната.

Задържаният 32-годишен мъж от марокански произход, живеещ в испанската столица, „представлява крайна опасност, аналогично на терористите, отговорни за атентатите във Великобритания и Франция, станали неотдавна“. На него се гледа като на заплаха за безопасността на страната, се казва в съобщение на ведомството.

Мъжът е събирал информация, свързана с ИДИЛ. Разпечатвал огромен брой пособия за джихадизма, като „Учебник за терорист-самоубиец“ и „Учебник за електронно разпространение на джихад“. Полицията е успяла да установи връзката му с бунтовниците от ИДИЛ в зоната на сирийско-иракския конфликт, чрез социалните мрежи.

Освен всичко останало, той е правил опити да вербува свои познати, живеещи в Испания и да ги привлече към джихад.

Междувременно полицията арестува още двама души от марокански произход на 38 и 33 години, които живеели заедно с основния заподозрян. Не се изключва възможността заподозреният да е правил опит, да ги въвлече в трерористична дейност.

От 26-и юни 2015 година, когато в Испания беше въведено четвърто ниво на терористична заплаха от пет възможни, в страната бяха задържани 172 души, заподозрени в тероризъм.