София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Испания заловиха двама души за финансиране на „Ислямска държава“

Арестуваните са двама братя с мароканско гражданство

8 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Испанската гражданска гвардия арестува двама братя с мароканско гражданство, пребиваващи в град Жирона в северозападна Испания. Те са обвинени във финансиране на тероризма и сътрудничество с "Ислямска държава“. По данни на Министерството на вътрешните работи на Испания те са имали друг брат, който е отишъл с жена си и децата си в Сирия и там е загинал.
Задържаните в Испания по обвинения за финансиране на терористична група "ислямска държава" братя са изпращали две до три хиляди евро на месец на терористите в Сирия, пише испанския вестник El Mundo, позовавайки се на източници, близки до разследването.
В дома на задържаните са открити около десет хиляди евро, които, вероятно също са планирали да изпратят на ислямистите. Следователите не са били в състояние да установят от колко време задържаните изпращат пари на терористичната групировка.
Братята Абделхак и Омар са отделяли около половината от заплатата си. Единият от братята е работил като художник, а другият е бил продавач на пазара.