София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В КАЗАН ПРИКЛЮЧИ МЛАДЕЖКАТА СРЕЩА НА ВЪРХА НА БРИКС

СЪТРУДНИЧЕСТВО ВЪВ ВСИЧКИ НАУЧНИ ОБЛАСТИ И ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ ЗА СТУДЕНТИ ОТ БРИКС

9 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

В Казан приключи Младежката среща на върха на БРИКС. Всичките предложния на нея ще бъдат предложени и на държавните глави на страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и South Africa), когато те ще се съберат в руския град Уфа. Тези идеи са свързани с укрепването на сътрудничеството във всички сфери.

На младежката среща е предложено развитие на предприемачеството а също и сътрудничество във всички научни сфери. Например предлага се да се създаде фонд за финансиране  на научни изследвания с участието на млади учени и специализанти.

Да се отпускат стипендии от БРИКС, а също и да се облекчи визовата процедура за студентите от страните членки.  Участниците в казанския форум се обявяват и за създаване на независима новинарска агенция на БРИКС, многоезични телевизии и електронни интернет издания, посветени на културата, спорта и туризма.  

Информацията е на “Первый канал” на руската телевизия ORT