София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Китай пускат вагони само за жени

Това ще става в пиковите часове във всяко метро в страната

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Администрацията на метрополитена на град Гуанджоу в провинция Гуангдонг в южен Китай, ще тества вагони, предназначени само за жени, съобщава Синхуа.

Предполага се, че във всяка композиция един от вагоните ще бъде запазен само за жени в пиковите часове между 7.30 до 9.30 часа и от 17.00 до 19.00 часа. В останалите часове пътниците от мъжки пол могат да се възползват от тези вагони.

Ръководството на метрополитена съобщи, че това правило не е задължително за изпълнение, така като не съществува и законодателна норма за диференциран подход в системата на обществения транспорт.

Идеята за женски вагони в метрото дойде от политически съветници, които отбелязват, че жените са с крехка физика и придвижването в пиковите часове е трудно за тях.

Според тях, с тази мярка ще се избегнат случаите на сексуалните посегателства. Населението на Гуанджоу е около 14 милиона души.