София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Мадрид видяха руска следа за Каталуния

Испания иска от ЕС да спре намесата на Москва

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството на Испания не исключва намесата на Русия в ситуацията в Каталуния, заяви говорителят на правителството на страната Иниего Мендес де Виго. По думите му, Мадрид смята да постави въпроса на срещата на външните министри от Европейския съюз в понеделник.

Испанските власти искат европейските чиновници да обърнат внимание на проблема и да вземат мерки по защитата от чуждестранни сили, които се опитват да влияят на процесите в отделните европейски страни и да подкопаят конституционните им устои, се казва още в изявлението на говорителя.

От друга страна, военният министър на Испания Мария Долорес де Коспедал заяви, че ведомството няма доказателства за намеса на руски хакери в проблема с независимостта на Каталуния. Тя добави, че действително има засечени множество съобщения от територията на Русия, но това не означава, че те се инспирирани от официалните власти в Москва.